Sigurnosna komunikacija s centrom upravljanja

Zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, tunel «Učka» je pod video nadzorom 24 sata na dan (opremljen tzv. CCTV kamerama). U centru upravljanja tunelom nadzire se i upravlja cjelokupnim prometom vozila, a svako zaustavljanje vozila, otvaranje vrata na vozilu, pristup požarnim aparatima ili bilo koja druga situacija koja je različita od normalnog prometa vozila, automatski se dojavljuje i alarmira operatere u centru. U centru upravljanja također se kontinuirano nadzire i regulira ventilacija u tunelu – zagađenje čestica zraka ugljičnim monoksidom, brzina zraka u tunelu, vidljivost, tlak zraka na ulazu i izlazu iz tunela, temperatura zraka i temperatura asfalta. Rasvjeta u tunelu stalno se prilagođava dnevnom svjetlu radi bolje prilagodbe oka vozača na smanjenu svjetlost u tunelu.

    U centru upravljanja tunelom nadzire se i upravlja cjelokupnim prometom vozila.
 

Na 5 ugibališta za zaustavljanje u nuždi postavljeni su infracrveni senzori prisutnosti vozila tako da je svako vozilo koje se zaustavi na ugibalištu automatski evidentirano u centru upravljanja tunelom. Ugibališta su također pod video nadzorom. Sva ugibališta su opremljena SOS telefonima kojima se direktno spaja u razgovor s dežurnim operaterima u centru upravljanja. Na ugibalištima su dostupni i aparati za gašenje požara. Sva ugibališta uvijek su potpuno osvjetljena.

SOS telefoni za dojavu kvara, zastoja ili nesreća raspoređeni su uzduž tunela, na svakih 150 metara. Interventne ekipe spremne su za pristupanje u pomoć i spašavanje 24 sata na dan. Po aktivaciji infracrvenih senzora, video zapisa ili SOS telefona, dežurna vatrogasna ekipa odmah kreće na intervenciju.

3 okretišta u tunelu također su opremljena opremom za komunikaciju, ali se njima smije koristiti isključivo u izvanrednim situacijama, i to samo uz odobrenje centra za upravljanje tunelom.

U izvanrednim situacijama u tunelu na frekvencijama HR 2. programa, Radio Rijeke i Radio Istre možete čuti posebna upozorenja operatera iz centra za nadzor i upravljanje tunelom.