Razvoj turizma

U manje od 10 godina promet se gotovo udvostručio na našoj prometnici. Očito je da je s modernom cestom Istra postala dostupnija, a mi zapažamo i veliko povećanje vikend-turizma. Ovakav znatan rast ne bilježi se samo u tradicionalno turističkim mjesecima, srpnju i kolovozu. Znatniji priljev turista počinje od svibnja te traje do kraja rujna. Stoga možemo ustvrditi da postoji tendencija produžetka turističke sezone.

 

Motovun
 
Limski kanal
 

Kao zaključak napomenimo da je neporecivo da se u posljednjih deset godina Istra razvijala te postala jedna od najdinamičnijih regija u zemlji. Bilo bi pretenciozno tvrditi da je to samo zahvaljujući našoj prometnici, iako je izvjesno kako je ona tome napretku pridonijela.

Turistička signalizacija uz Istarski ipsilon

Investicija vrijedna 260 000 kuna

Svojim položajem Istarski ipsilon dodiruje veliki broj turističkih centara, kao i znamenitih gradića u središnjem dijelu Istre. Stoga Ipsilon kao glavna istarska prometnica ima značajnu funkciju u turističkoj valorizaciji Istre.

Istarski ipsilon - prometnica koja u svom istočnom dijelu prolazi istarskim poluotokom od Matulja (Rijeke) do srca Istre (Kanfanara), a zapadnim dijelom se proteže praktički od granice s Republikom Slovenijom preko Vodnjana pa sve do Pule, upotpunjen je dodatnom putokaznom signalizacijom.

  U dogovoru s Turističkom zajednicom Istarske županije, koncesionar Istarskog ipsilona, tvrtka Bina-Istra, investirala je 260 000,00 kuna u postavljanje turističke signalizacije na 31 poziciji uzduž Istarskog ipsilona.
 

Novom signalizacijom označene su povijesno-kulturne i prirodne znamenitosti i turistička mjesta i naselja u unutrašnjosti Istre i na njenim obalama.

Tako se motorizirani turisti pozivaju da otkriju spomenike kulture, znamenitosti i ljepote Istre kao što su npr. Grožnjan, Motovun, Momjan, jama Baredine, porečka bazilika, Limski kanal, Dvigrad, Sv. Petar u šumi, Hum, Roč, pazinski Kaštel, Gračišće itd. te gradove, odnosno turistička odredišta kao što su Tar, Vabriga, Brtonigla, Višnjan, Funtana, Fažana, Barbariga, Duga uvala, itd.