Vožnja u otežanim vremenskim uvjetima

Jako sunce, kiša, magla, jak vjetar, poledica, snijeg, ledena kiša, nagli prelazak iz osunčanih područja u dio koji je u sjeni... mogu smanjiti vidljivost, ograničiti brzinu vozačeve reakcije, smanjiti mogućnost upravljanja vozilom, smanjiti razinu prianjanja guma za kolnik te biti pogibeljne za vozača i druge sudionike u prometu.

Stoga savjetujemo da prilagodite način vožnje cestovnim i vremenskim uvjetima:

PRIJE I ZA VRIJEME VOŽNJE NA RADIJU REDOVITO SLUŠAJTE VREMENSKU PROGNOZU I INFORMACIJE O UVJETIMA NA CESTI! Ako čujete upozorenja o lošem vremenu, radije odgodite putovanje.

Jako sunce smanjuje vidljivost; ukoliko putujete prema istoku, pokušajte izbjegnuti putovanje u ranim jutarnjim satima, a ako putujete prema zapadu, u kasnim popodnevnim satima. Također, velika vrućina je neprijatelj vozačima, čak i ako vozite u klimatiziranom vozilu.

Prije većeg puta obavezno provjerite stanje i pritisak guma. Ne kombinirajte različite tipove ili dimenzije guma.

Zimi nikad nemojte voziti s ljetnim gumama. U zimskim uvjetima vožnje, zimske gume osiguravaju veći nadzor upravljanja nad vozilom i stabilnost, te bolje prianjaju za površinu.

Iako se autoceste stalno održavaju u dobrom stanju, zbog vlage na mjestima kao što su mostovi, vijadukti, zavoji i raskrižja ili pak uz jezera ili šume, postoji opasnost od djelomične poledice. Osim toga, premda se na Istarskom ipsilonu sva takva mjesta preventivno posipavaju solju u zimskim uvjetima, uvijek je moguća nagla promjena vremenskih uvjeta (npr. ledana kiša koja se ledi trenutačno u dodiru s tlom). Kad su temperature zraka malo iznad nule, ne zaboravite da je temperatura zemlje niža od temperature zraka te da u takvim okolnostima ceste još uvijek mogu biti zaleđene!

Znatno povećajte sigurnosnu udaljenost između vozila u slučaju kiše, snijega ili poledice! Udaljenost između vozila zimi mora biti triput veća nego ljeti! Dodatna udaljenost potrebna je zbog sigurnog kočenja.

Kad su ceste skliske, vozite polako, izbjegavajte naglo kočenje i ubrzavanje te više kočite brzinama (prebacite mjenjač u niži stupanj prijenosa)!

U snježnim uvjetima, prije putovanja obavezno očistite snijeg i led s vozila. Nikad ne smijete voziti sa snijegom na krovu ili sa svjetlima i staklima punim snijega. Ukoliko pada snijeg koji se na kolniku zadržava, ne mijenjajte tragove drugih kotača i izbjegavajte pretjecanje, nagle promjene smjera i naglo kočenje!