Via Drone Patrol

VIA DRONE PATROL 

Primjena suvremene tehnologije u povećanju sigurnosti na Istarskom ipsilonu

Jedan od glavnih prioriteta kada je riječ o upravljanju autocestom svakako je sigurnost. U cilju  kontinuiranog unaprjeđenja, tehničke službe Bina-Istre razvile su inovativno rješenje kojim se postižu najveći standardi nadzora prometa.

Riječ je o korištenju modernih letjelica, tzv. dronova u funkciji nadzora autoceste. Projekt je nazvan VIA DRONE PATROL a inovativnost je u mogućnosti samostalnog letenja drona prema predefiniranom itineraru, polijetanje i slijetanje te čak punjenje bez ljudske intervencije. Nadzor se vrši putem video kamere smještene na samom dronu a slika se prenosi u realnom vremenu u kontrolni centar. U tijeku je testiranje projekta kako bi se podesili svi parametri prije početka implementacije.

Obzirom da je riječ o konkretnom projektu, a ne samo na ideji, ovo inovativno rješenje kandidirano je na međunarodnom natjecanju za inovacije koje je pokrenula francuska tvrtka Bouygues. Natječaj je prilika za predstavljanje novih ideja koje imaju za cilj unapređenje kompetitivnosti i produktivnosti, povećanje sigurnosti radnika i klijenata te kvalitete usluge.

VIA DRONE PATROL jedan je od 24 nagrađenih projekata u izboru od preko 600 prijavljenih ideja. Ovaj međunarodni uspjeh potvrda je kako uvijek treba težiti pronalasku boljeg rješenja bez ograničenja i zadrške kada je u pitanju kreativnost i pogled u budućnost.

Za svojih 20 milijuna putnika godišnje, Bina-Istra će i dalje nastojati pružati što udobnije i sigurnije uvjete vožnje kako bi Istarski ipsilon zadržao titulu jedne od najsigurnijih prometnica u Europi.

Projekt VIA DRONE PATROL – Pogledaj video